Kérj

Dj rendezvényre

Egy rendezvényt megszervezni úgy, hogy élvezetes legyen, sosem egyszerű dolog, de ha megfelelő a hangulat, amit általában egy zenekar vagy dj biztosít, akkor könyvelhető a siker.

Fontos, hogy megfelelő szolgáltatókat alkalmazzunk az eseményre, hiszen ők azok az emberek, akiken bukik vagy múlik az egész. Hallottunk már olyanról, hogy egy adott zenekar miatt, teljesen csődbe ment a buli, hiszen rengeteg olyan zenész társaság létezik, akik tudatosan altatják el a rendezvény résztvevőit, hogy hamarabb hazamehessenek.

Nagyon fontos, hogy mivel különböző korú és ízlésű embereket kell szórakoztatni, megfelelő embert válasszunk. Olyan tapasztalt, rutinos dj-re van szükség, aki otthonosan mozog minden zenei irányzatban, magával ragadó kisugárzásánál fogva minden korosztállyal könnyedén megtalálja a közös hangot, és úgy tud segíteni a zenék összeválogatásánál, hogy mindenki remekül érezze magát.

Oda kell figyelni a választásnál, hiszen egy amatőr Dj általában nem gondoskodik pót-felszerelésről, így ha technikai hiba lépne fel hirtelen, például meghibásodik a szoftver vagy a mikrofon, be is jelenthetjük, hogy vége a bulinak, haza lehet menni! Ennél nagyobb katasztrófát el sem lehet képzelni egy rendezvényen. Egy profi Dj semmit nem bíz a véletlenre, bármely felmerülő hiba esetén van egy másik terve, van elég rutinja, hogy villámgyorsan elhárítson minden problémát, rendelkezik tartalék felszereléssel, és természetesen erre nem csak a szavát adja, hanem szerződésben is garantálja.

A tapasztalt rendezvényszervezők tudják azt, hogy az amatőr DJ-knek nem feltétlenül az üzleti tevékenység a célja. Ezalatt azt értem, hogy egy vállalkozást folyamatosan szükséges fejleszteni, időt és pénzt fektetni bele. A zeneszolgáltatói szakmában, nagyon fontos a tudás mellett a minőségi megjelenés is. Ehhez viszont folyamatos befektetés szükségeltetik. Az olcsóbb DJ-k nagy része nem támogatja eléggé a vállalkozását, nem finanszíroz eleget a technikai háttérbe.

A jó dj‑knek fontos a minőségi szolgáltatás is. A fő cél egy rendezvényen mindenképpen a pillanatok tökéletessé varázsolása, a zenék megfelelő lejátszásával, valamint az esti bulin a szórakoztatás. Mi a hírnevünket és a vállalkozásunkat kockáztatjuk azzal, ha valamit elrontunk, vagy nem megfelelően teljesítünk. Ha egy barátot hívunk, vagy egy olcsóbb szolgáltatót, ő nem feltétlenül fog azzal foglalkozni, hogy precízen, előre megtervezetten minden lépésetekre odafigyeljen.

DJ nem csak modern, főleg nem csak tuctuc zenét játszik. Ugyanúgy megtalálhatóak repertoárjában a mulatós zenék, mint a mai slágerek, sőt sokkal szélesebb körű a zenei felhozatala, mint egy zenekarnak. Egy felkérést vállaló dj-nek pontosan tudnia kell, hogy az adott rendezvényen mi is az elvárás. A bulit a dj határozza meg. Érdemes több számot is meghallgatnunk a választott DJ-től vagy zenekartól, youtubeon szoktak fent lenni buli videók vagy a jobb honlapokon már van arra lehetőség, hogy belehallgassatok a számokba. Ha nincs, akkor mindenképpen kérjünk próba cd-t, vagy ha tehetjük, látogassunk el egy buliba.

Nézzük meg a megjelenést is! Nézzünk képeket rendezvényekről, ahol az adott szolgáltató zenélt, hiszen ez épp olyan fontos, mint a hangzás. A szerződéskötés előtt érdeklődjünk, hogy rendelkezésre áll-e DJ-nek megfelelő felszerelése? Gondolok itt mondjuk a hangrendszerre, fénytechnikára. Amennyiben karaoket vagy videodiscot akarunk van-e erre lehetőség. Az ár tekintetében mindig legyünk körültekintőek, hogy a kapott árajánlat tartalmazza-e a fény, video és hangtechnikát vagy ezek a szolgáltató óradíján felül, külön kerülnek felszámításra? Minden pontosan fixáljunk, hogy utána ne érjen kellemetlen meglepetés.
Vannak dj-k, akik előre bekészített szetteket játszanak és nem túl nyitottak, ha az emberek számokat kér tőlük. Az ilyen emberek szerintem nem rendezvényre valóak.

Figyeljünk a kommunikációra. Van, aki nehezen találja a helyét a mikrofonnál, vagy túl sokat, vagy túl keveset beszél, vagy alig lehet hallani, vagy akár butaságokat mond. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy a Dj hogyan kommunikál, és milyen a stílusa, ugyanis egész rendezvény arculatát átalakíthatja. Egy tapasztalt Dj minden pillanatban tökéletesen fejezi ki magát, kulturált, magabiztos, és mindenek előtt rokonszenves személyisége garanciát jelent a felhőtlen szórakozásra.

Ha egy amatőr Dj nem koncentrál száz százalékosan, előfordulhat, hogy kínos bakik ütik fel a fejüket. A lehető legrosszabb, ha nem elég jó hangtechnikából, aminek következtében a terem egyik oldalán megsüketülnek a vendégek, míg a túloldalon alig hallanak valamit. Ilyen hibákat nem lehet jóvátenni. Sajnálatos módon előfordul, hogy a vendégek nem éreznek késztetést arra, hogy táncra perdüljenek, hiába szól a zene. Egy gyakorlott Dj ráérez a vendégek igényére, és több trükkje is van arra, hogyan vegye rá őket a táncolásra.

Mindenképp az egyik legfontosabb, hogy megfelelő embert válasszuk, hiszen a fentiekben említtek alapján, szinte minden ezen múlik vagy bukik. Persze, az sem mindegy, hogy milyen témájú a rendezvény, de mindenképp érdemes kellő időt belefektetni a keresésbe.